Voetballiefhebbers en vaste volgers van Surinaamse topspelers horen het eigenlijk in huis te hebben: het jubileumboek van de Suriprofs. Dit naslagwerk biedt een overzicht van de ruim 16 jaar dat de Stichting Suriprofs actief is. Het boek is getiteld “Suriprofs, van benefiet tot project” en staat vol cijfers en feiten, achtergronden en wetenswaardigheden over spelers, benefietwedstrijden en de projecten die met opbrengsten ervan zijn ondersteund.

Het boek verscheen in november vorig jaar en werd gepresenteerd bij het afscheid van Stanley Menzo die van begin af aan voorzitter van de Stichting Suriprofs is geweest. Zijn opvolger Jörgen Raymann is inmiddels met een nieuw bestuur aan de slag om de onder Menzo ingezette traditie voort te zetten en verder uit te bouwen.

In het rijk geïllustreerde boekwerk staan de activiteiten van de Stichting Suriprofs beschreven vanaf de oprichting in 2000. In woord en beeld zijn de benefietwedstrijden in het Amsterdamse Olympisch Stadion, op Het Kasteel van Sparta Rotterdam, in de Amsterdam Arena en op sportpark De Toekomst, het jeugdcomplex van Ajax, vastgelegd. Daarnaast is er volop documentatie in terug te vinden over de projecten in Suriname die door de jaren heen met opbrengsten van de wedstrijden zijn gerealiseerd. In totaal bracht de Stichting Suriprofs bijna 1,8 miljoen euro in voor projecten in Suriname.

Een ander gedeelte van het boek “Suriprofs van benefiet tot project” is ingeruimd voor interviews met de Surinaamse topvoetballers zelf.  Daarin gaat het over ‘fatu’ op het veld en in de kleedkamer, het geheime nachtleven van Paramaribo, scoren met een bicicleta en de emoties naar aanleiding van de vliegramp bij Zanderij in 1989.

Zo had Aron Winter altijd het gevoel dat hij in een warm bad werd gedompeld zodra hij de kleedkamer binnenstapte. Wrong Clarence Seedorf zich door de jaren heen ondanks al zijn clubverplichtingen in de vreemdste bochten om het shirt met de gele ster aan te trekken. Terwijl Edgar Davids steevast eerst de wedstrijd wilde winnen om zich daarna bliksemsnel op de pasteitjes te storten.

 

Suriprofs van benefiet tot project is verschenen bij uitgeverij Conserve.

ISBN 978 90 5429 3989

www.conserve.nl

Laad meer gerelateerde berichten