Home Over ons Diederik Samwel

Diederik Samwel

Functie: Auteur

 

Auteur en freelance journalist Diederik (‘Didi’) Samwel (1962) raakte in 1998 verknocht aan Suriname, waar hij verspreid over verschillende periodes alles bij elkaar zes jaar woonde en werkte. In Paramaribo werkte Samwel onder meer als (eind)redacteur voor de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Daarnaast zat hij in het bestuur van voetbalclub FCS Nacional en richtte hij zich op het jeugdvoetbal in Suriname.

In zijn boek Blootvoeters en beschuitgras verdiepte hij zich in het Surinaamse voetbal, niet alleen als journalist vanaf de zijlijn, maar ook binnen de lijnen als veteraan bij de 35-plussers. ‘Omdat ik de jongste op het veld was en uit Holland kwam, lieten mijn teamgenoten het loopwerk met een gerust hart aan mij over.’ Voor een special van het (voetbal)maandblad Hard Gras volgde hij een jaar lang de WK-kwalificatiewedstrijden van het Surinaams voetbalelftal. ‘Niet dat natio de eindronde gehaald, maar het was prachtig om met die mannen op stap te zijn in Costa Rica, Haïti en Guyana.’

Samwel heeft in totaal vier non-fictie boeken over Suriname op zijn naam staan. In 2013 debuteerde hij als romanschrijver met Jelaya en begin 2015 publiceerde hij een reisgids over Suriname. In 2016 verzorgde hij de eindredactie van het boek Suriprofs, van benefiet tot project, dat werd uitgebracht ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Stichting Suriprofs.

Samwel publiceert regelmatig in de VPRO Gids en 360 Magazine en incidenteel ook in De Volkskrant en NRC Handelsblad. Daarnaast is hij op afstand nog altijd betrokken bij Starnieuws.