De Wedstrijd van de Toekomst tussen de Suriprofs en de rechtstreekse promovendus uit de Eerste Divisie op 12 mei in Rotterdam is bedoeld om te experimenteren met een vijftal nieuwe spelregels. Het gaat om het invoeren van zuivere speeltijd, doorlopend wisselen, de intrap in plaats van de inworp, de selfpass en het nemen van shoot-outs in plaats van penalty’s bij een gelijke eindstand. Daarnaast kan de scheidsrechter tijdens de wedstrijd voortdurend een beroep doen op de video-assistent.

De Coöperatie Eerste Divisie heeft in overleg met de KNVB de nieuwe regels bekend gemaakt. De wedstrijd op 12 mei is een eerste stap op weg naar eventuele invoering van de vernieuwde spelregels in het betaald voetbal.

De gewijzigde spelregels hebben als voornaamste doel om het voetbal als kijksport aantrekkelijker te maken. Door bijvoorbeeld zuivere speeltijd in te voeren, heeft het nog maar weinig zin om tijd te rekken. Zodra de bal uit het spel is of de arbiter fluit, wordt de tijd stilgezet. De aftellende tijdklok is voor iedereen in het stadion zichtbaar en wordt bediend door de vijfde assistent-scheidsrechter. Zodra de zuivere speelhelft van 30 minuten is afgelopen, gaat een buzzer. Wordt gescoord uit een doelpoging die precies in de buzzer valt, dan is het een geldig doelpunt.

De selfpass en de intrap zijn bedoeld om de vaart in de wedstrijd te houden. De intrap komt in plaats van de ingooi en moet binnen vijf seconden nadat de bal op de zijlijn is gelegd, worden genomen. Tegenstanders moeten op vijf meter afstand staan en buitenspel uit een intrap is niet mogelijk. De speler mag de bal zelf nemen en eventueel direct op doel schieten.

Hetzelfde geldt voor de selfpass uit een vrije trap. Die is alleen mogelijk als de bal binnen vijf seconden wordt genomen nadat de scheidsrechter de plaats heeft bepaald en als de bal stil ligt. Zijn de vijf seconden voorbij, dan mag er geen selfpass meer worden gegeven. Indirecte vrije trappen zijn niet meer aan de orde: er mag uit een selfpass in één keer op doel worden geschoten.

Tijdens de wedstrijd mogen beide teams onbeperkt wisselen. Dat wordt aan de zijlijn geregeld door de vierde man.

De Wedstrijd van de Toekomst wordt gespeeld op zaterdag 12 mei in Rotterdam in het stadion van Excelsior. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.jupilerleague.nl/suriprofs. Alleen op de wedstrijddag zelf worden, voor zover nog beschikbaar, toegangskaarten aan de kassa verkocht.

Laad meer gerelateerde berichten