Onder het motto Voetbal Voor Iedereen (VVI) zet de KNVB zich sinds een paar jaar actief in om discriminatie en racisme binnen het voetbal tegen te gaan. Het doel van de campagne is om te voorkomen dat mensen op en rond het voetbalveld worden buitengesloten. 

Na het incident rond Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira tijdens de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch in november vorig jaar, kreeg de strijd tegen racisme binnen het voetbal hoge prioriteit bij de voetbalbond. En sinds de demonstraties van Black Lives Matter van de afgelopen weken, als reactie op de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis, staat het thema nog prominenter op de agenda in Zeist.

Op korte termijn is de voetbalbond op zoek naar in totaal 50 professionals die 600 amateurclubs (zowel veld- als zaalvoetbal) gedurende drie jaar gaan adviseren en  begeleiden op het gebied van anti-discriminatie. Ze gaan namens de KNVB aan de slag als expert diversiteit en inclusie. Hun inzet varieert van 15 tot 40 (betaalde) uren per maand. Het project wordt gefinancierd door de landelijke overheid. 

De KNVB had in het kader van VVI eerder al een netwerk samengesteld waar naast onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Anne Frank Stichting, het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), het Inspraak Orgaan Turken (IOT) en de John Blankenstein Foundation ook de Stichting Suriprofs deel van uitmaakt. Die betrokkenheid spreekt vanzelf voor het bestuur van de Stichting Suriprofs dat zich van begin af aan sterk maakt voor de positie van Surinaamse voetballers.

De Suriprofs roepen hierbij dan ook belangstellenden op om te reageren op de vacature. Wie het Surinaams voetbal een warm hart toedraagt en zich aangesproken voelt, kan zich tot 24 juni aanmelden bij Mar Schuringa, manager diversiteit en inclusie bij de KNVB: Mar.schuringa@knvb.nl

Laad meer gerelateerde berichten