Henk Fraser is met ingang van april de nieuwe voorzitter van de Stichting Suriprofs. De huidige trainer van Sparta, oud-Feyenoorder en oud-international volgt daarmee cabaretier Jörgen Raymann op die de afgelopen twee jaar de stichting leidde. De Suriprofs spelen op 30 mei een benefietwedstrijd in Rotterdam. Als het aan Fraser ligt, wordt dat vanaf dit jaar weer een jaarlijkse traditie.

Fraser zette zich tijdens zijn voetbalcarrière al als speler in voor de Suriprofs maar acht de tijd nu rijp om zich op bestuurlijk vlak sterk te maken voor de stichting. De band met Suriname waar hij in 1966 werd geboren is nooit verdwenen: ‘Ik voel me altijd schatplichtig aan het land waar ik vandaan kom. Vanuit mijn huidige positie en met mijn contacten binnen de voetbalwereld en daarbuiten, wil ik me graag inzetten om beide landen nog weer dichter bij elkaar te brengen.’

Fraser constateert dat de verbondenheid tussen Nederland en Suriname door de jaren heen vooral op voetbalgebied tot uiting is gekomen. Vanaf begin jaren zestig met Humphrey Mijnals als eerste Surinaamse speler in het Nederlands elftal tot de generaties van Frank Rijkaard en Ruud Gullit en later Edgar Davids en Clarence Seedorf. ‘Nu hebben we met Wijnaldum, Van Dijk, Bergwijn, Promes en Babel opnieuw een sterke lichting Surinaamse jongens in Oranje. Ik zie het als een van mijn taken als Suriprofs-voorzitter om de komende tijd meer spelers uit Suriname en het Caribisch gebied te laten doorstromen naar de nationale en internationale top.’

Daarnaast wil Fraser de traditie van de Suriprofs voortzetten om met de opbrengsten van jaarlijkse benefietwedstrijden jeugdprojecten in Suriname te ondersteunen. Zeker waar het gaat om de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal.

Laad meer gerelateerde berichten