Home Over ons

Over ons

Doelstellingen

De Stichting Suriprofs bestaat sinds 2000. Het doel is om de betrokkenheid van de Suriprofs, profvoetballers van Surinaamse komaf, met Suriname tot uiting te brengen. Met de opbrengst van een jaarlijkse benefietwedstrijd in Nederland ondersteunt de Stichting projecten in Suriname. Daarbij gaat het met name om activiteiten en faciliteiten ten behoeve van de jeugd in Suriname. Niet alleen op het gebied van voetbal en andere sporten, de Stichting biedt ook ondersteuning aan het onderwijs en de gezondheidszorg in Suriname. Van de jeugdafdeling in het Diakonessenziekenhuis, de opvang en verzorging van kinderen met een beperking tot de aanleg van kunstgrasvelden of het aanbieden van lesmateriaal.

Trip naar Suriname

Eens in de twee jaar reist een selectie van Surinaamse topvoetballers naar Suriname om wedstrijden te spelen, trainingen te geven en de projecten te bezoeken. Zowel tijdens de benefietwedstrijden in Nederland als tijdens de trip naar Suriname wordt ook een andere doelstelling gerealiseerd: de Suriprofs zijn immers ook opgericht voor de ‚Äėfatoe‚Äô (gezelligheid). Bij elke wedstrijd draait het ook om het weerzien van oude bekenden. Voor spelers en supporters.

 

‚ÄúSuriprofs goed voor 1,8 miljoen aan projectsteun Suriname‚ÄĚ

Sinds de oprichting in 2000 heeft de Stichting Suriprofs een totaalbedrag van zo’n 1,8 miljoen euro bij elkaar gebracht waarmee uiteenlopende projecten in Suriname zijn en worden ondersteund. Het zijn zonder uitzondering projecten die ten goede komen aan de Surinaamse jeugd op het gebied van sport, gezondheidszorg en onderwijs.

Het eerste, in 1998 gerealiseerde, doel was de opknapbeurt van het André Kamperveenstadion in Paramaribo. Dit initiatief bleek de aanzet voor de oprichting van de Stichting Suriprofs. Daarna volgden tientallen andere projecten die mede door de steun van de Suriprofs van de grond konden komen. Een van de meest recente voorbeelden is de bestrijding van de sikkelcelziekte die in Suriname nogal altijd veel voorkomt. Met de opbrengst van benefietwedstrijden in De Kuip op 22 maart 2017 kon het Rotterdamse Sophiaziekenhuis in staat worden gesteld om extra onderzoek te doen naar deze erfelijke bloedziekte en er voorlichting over te geven.

In het eind 2016 verschenen jubileumboek ‚ÄúSuriprofs, van benefiet tot project‚ÄĚ, staan de projecten in Suriname beschreven die door de jaren heen met opbrengsten van benefietwedstrijden zijn gerealiseerd. De ene keer betrof het grootschalige projecten zoals de renovatie van een ziekenhuisafdeling of de aanleg van een kunstgrasveld en veldverlichting. In andere gevallen ging het om minder omvangrijke maar al even welkome financi√ęle en materi√ęle steun. Van de aanschaf van sport-, spel- en lesmateriaal tot het vervangen van een personenbus voor het vervoer van gehandicapte kinderen.

Door persoonlijke contacten met de ondersteunde en nog te ondersteunen organisaties in Suriname, kan de Stichting Suriprofs precies nagaan hoe de verschillende donaties worden gebruikt. De spelers en oud-spelers van de Suriprofs hebben regelmatig met eigen ogen kunnen zien wat er met de gelden is gebeurd.

Suriprofs plus

Bij het aantreden van het nieuwe bestuur begin 2017 onder leiding van J√∂rgen Raymann is de doelstelling van de Stichting uitgebreid. Suriprofs plus¬†biedt voortaan een platform voor professionals met Surinaamse, Antilliaanse en Cara√Įbische roots. Of een duidelijke affiniteit met landen uit deze regio. Onder professionals verstaan we niet alleen de voetbalprofs met een Surinaamse achtergrond maar ook mensen uit andere beroepsgroepen.

Zo wordt het draagvlak voor de activiteiten van de Suriprofs aanzienlijk verstevigd. Een ieder die affiniteit heeft met Suriname, de Antillen of andere landen in de Cara√Įbische regio kan zich aansluiten bij de Stichting. Hetzij om projecten aan te dragen die we in het vervolg kunnen ondersteunen hetzij om zelf bij te dragen aan de projecten die de Stichting ondersteunt.

benefietwedstrijden waarin een selectie van de Suriprofs aantreedt heeft nog altijd prioriteit maar daarnaast staan ook andere evenementen zoals benefietgala’s op het programma. Het doel is om mensen die de genoemde regio in het hart dragen met elkaar in contact te brengen en met elkaar te verbinden.

Een recent voorbeeld is de hulpactie die op initiatief van de Stichting Suriprofs op touw is gezet om het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo financieel en materieel te ondersteunen. Hieraan hebben professionals uit tal van disciplines een bijdrage geleverd.

Bestuur

Guillaume Ellis
Penningmeester

Yodi Boon
Marketing en Communicatie adviseur

 

Spelers en oud-spelers

Momenteel zijn we nog druk bezig met onze vernieuwde website. Hier volgt later meer informatie over spelers en oud-spelers.

Vrijwilligers

Momenteel zijn we nog druk bezig met onze vernieuwde website. Hier volgt later meer informatie over onze vrijwilligers.